Min hy

Regelbunden hudvårdsrutin

Att rengöra och vårda sin hud är den absoluta grunden till en välmående hy och har alltid varit stommen i Hjeronymus hudvårdssystem.

Det första och viktigaste steget i en bra hudvårdsrutin är effektiv, daglig rengöring, med produkter lämpade för din hudtyp. Detta är primärt i en hudvårdsrutin för att nå önskade resultat. Välj en rengöringsprodukt som tar bort make-up, smuts och miljöföroreningar effektivt, men skonsamt, och viktigast av allt – att den passar just din hud-typ. Oavsett vilken sorts rengöringsprodukt du använder rekommenderar vi alltid att avsluta med ett ansiktsvatten för att återställa hudens pH-balans, sluta porerna och förbereda huden att tillgodogöra sig kommande produkter maximalt. Ansiktsvatten lämnar hyn återfuktad, fräsch och balanserad. Även här är det viktigt att produkten är välanpassad till din hy.

Börja med ansiktsvatten

Om man har tvättat huden ordentligt på kvällen så räcker det att man använder ansiktsvatten på morgonen för att fräscha upp huden, förbereda den på vård och låta huden behålla sitt naturliga skydd som den byggt upp under natten. Låt gärna ansiktsvattnet torka in något innan du går vidare med nästa steg.

Tänk på ögonen

Eftersom huden runt ögonen är väldigt tunn och känslig och inte har samma tjocklek och porstorlek som resten av ansiktet rekommenderar vi att du alltid använder ögonkräm eller serum. Applicera ögonkräm morgon och kväll innan ansiktskrämer och/eller serum. Huden runt ögonen mår som bäst då den blir återfuktad upprepade gånger under dagen.

Alla hudtyper behöver vård och skydd

Olika hudtyper behöver olika former av vård. Gemensamt för alla hudtyper är att de behöver en produkt som vårdar och skyddar. Detta är det sista steget i din hudvårdsrutin och du kan behöva endast en ansiktskräm, olja eller serum, kanske behöver du två produkter som tillsammans ger din hud det den behöver. En dagcreme tillgodoser din hys specifika behov och fyller ytterligare en minst lika viktig funktion, den skyddar effektivt mot yttre påfrestningar. Under natten är hudens cellbildning som mest aktiv, det är därför viktigt att hitta en nattcreme som passar dig och vårdar din hy så du kan vakna med ökad vitalitet och lyster i huden. Ta gärna hjälp av en hudterapeut när du väljer dag- och nattcreme. Utöver att hitta rätt typ av produkt för just din hy kan de även ge bra tips vad gäller hur hudvårdsrutinen/produkterna med fördel kan ändras under året med årstiderna och mycket annat.

Regelbundna klinikbehandlingar

Utöver den dagliga vården mår huden naturligtvis väl av att få lite extra uppmärksamhet, helst 1-2 gånger i veckan, och det är betydelsefullt att använda produkter speciellt framtagna för särskilda behov för att komplettera och ytterligare stimulera önskade resultat samt skämma bort huden med en mask. För att nå absolut bästa resultat, oavsett hudtyp, rekommenderar vi att ha en av Hjeronymus djuprengörande klinik-behandlingar ca var åttonde vecka.

Olika hudtyper

Innan du väljer vilka produkter du ska använda i din dagliga hudvård är det viktigt att veta vilken hudtyp du har. Nedan följer kategorisering och beskrivning av de olika hudtyperna. Det är alltid till fördel att även rådfråga en hudterapeut i valet av produkter.

Normal, mogen och kombinerad hud

Normal hy är mjuk och spänstig, varken för torr eller för fet utan väl balanserad. Den normala huden har en jämn färgton, inga fjälliga områden och inga synliga porer. Även en normal hud behöver noggrann vård för att behålla sin friskhet länge. Normal hy har tyvärr en tendens att åldras något tidigare än fet hy, så ta hand om din hud från unga år även om du inte just då har några synliga linjer eller problem.

Med åren tappar huden succesivt sin spänst och elasticitet. Det kan uppkomma Langerslinjer som är rynkor som kommit av åldern dvs. hudens normala linjer. De uppstår då kollagen fibrer försvagas då hyn utsatts för tex UV- strålning, miljöföroreningar och fria radikaler. Vi har även något vi kallar för mimik rynkor, det är våra skrattrynkor och rynkorna som uppstår t.ex. då vi rynkar pannan. Det finns olika typer av produkter som är anpassade för olika typer av åldrad hy, utgå alltid ifrån just din huds åldrande då du väljer produkt.

Kombinerad hy kan se väldigt olika ut, men den består alltid av en kombination av olika hudtyper uppdelat på olika zoner i ansiktet. Exempel är fetare parti/pormaskar på det som man kallas för T-zonen (panna, näsa och haka) och normal eller torr över kindpartiet. En kombinerad hy kan också vara normal (dvs inte vidgade porer/ fet/ pormaskar) på T-zonen och snarare torr på kindpartierna eller yttra sig som normal eller torr i nästan hela ansiktet förutom på endast en zon i ansiktet.

Torr och känslig hud

En torr hy har en brist på både fukt och fett, kan vara fjällig och sträv på hudytan, finporig och mister lätt sin elasticitet och mjukhet. Torr hy är finporig och känns ofta torr och stram efter rengöring. Torr hy är ofta lite känslig och kan upplevas tunn med små utvidgade synliga blodkärl. Torr hy kan bero på flera faktorer t.ex., ärftligt, miljöpåverkan, hormonellt, ålder, fel hudvårdsprodukter.

Den känsliga hyn kan vara lite transparant till utseendet och blir lätt irriterad och röd. Det som framförallt kännetecknar en känslig hud är att den har ytliga och vidgade blodkärl. Känslig hy är extra känslig för olika typer av påfrestning såsom värme, kyla, sol och torr luft. En känslig hud måste skyddas noga mot solen, använd alltid produkter med hög solskyddsfaktor och undvik produkter som ökar blodcirkulationen.

Fet, acne, vuxenacne och rosacea

Fet hy beror på en överproduktion av fett i talgkörtlarna. En fet hy yttrar sig på ett eller flera av följande sätt; stora vidgade porer, finnar, glansighet, oljig hudyta, pormaskar och även finnar kan förekomma. Det som är viktigt att tänka på med en fet/acne hy är att även den behöver fukt så att huden får balans och slutar överproducera fett. Ofta växer man ifrån en fet hud men i ibland kan den finnas kvar i vuxen ålder. En fet hy blir oftast inte lika rynkig med åldern som en torr eller normal hy.

Rosacea är en känslig hudtyp som kräver specifika behandlingar. Rosacea är en sjukdom i de fina kapillärerna. Om man har Rosacea är det viktigt att hantera huden varsamt med milda produkter. Använd produkter speciellt anpassade för tillståndet och för extremt känslig hy. Viktigt är att undvika cirkulations- ökande produkter.